2012. február 16., csütörtök

A tánc okosabbá tesz! (Richard Powers)

Bruegel Wedding dance
Bruegel Wedding dance
Jó, jó, de felmerül a kérdés, hogy hol van lehetőségünk táncolni? Különös tekintettel arra, ha egyedül kellene mennünk és elmúltunk már 20,30,40 vagy akár 60,70 évesek?
Saját tapasztalataim alapján szeretettel ajánlom a következőket:

Zumba Gold
Öröm Körtánc

Következzen a címben jelzett állítás tudományos igazolása:


Felhasználhatod vagy elszalaszthatod: A tánc okosabbá tesz!
írta:Richard Powers
fordította: Mosoly100


  Talán hallottak a „New England Journal of Medicine” orvosi magazin beszámolójáról, amit “a szabadidős tevékenységek jótékony hatásairól a  szellemi képességekre és az öregedésre” témakörében jelentettek meg.
  Íme a kutatások összefoglalója dióhéjban:

Évszázadokon át, a táncról szóló kézikönyvek és egyéb írások a táncról mint testmozgásról beszéltek, és egészségügyi előnyeit is ebből a megközelítésből dicsérték. A közelmúltban végzett kutatások alapján napvilágot láttak a tánc további egészségügyi előnyeit feltáró olyan eredmények is, mint például a stressz csökkentése és a megnövekedett szerotonin szint, mely a „jóllétért” felelős.
Mostanában egy újabb előnyéről is hallunk: a rendszeres táncolás, úgy tűnik, okosabbá tesz minket!

Egy jelentős tanulmány további bizonyítékok alapján hozzáteszi, hogy az értelem stimulálása arra ösztönzi az emberi agyat, hogy védekezzen az Alzheimer-kór és más demencia (időskori elbutulás) ellen, valahogy úgy, ahogy a testmozgás tartja jó karban a testet. A tánc a kognitív (megismerő) képességeket is javítja minden korosztály esetében.

  A National Institute on Aging (Öregedés Nemzeti Intézete) által szponzorált 21 éven át folytatott vizsgálat eredményei, melyeket 75 éves és annál idősebb állampolgárok körében végzett a New York-i
  Albert Einstein College of Medicine, megjelentek a „New England Journal of Medicine”-ben. A módszer lényege, hogy objektív méréseket  végeztek a szellemi képességek rátáinak vonatkozásában a demencia, többek között az Alzheimer-kór mértékét illetően.

  A tanulmány azt vizsgálta, hogy bármilyen fizikai vagy szellemi újraépítő beavatkozás befolyásolja-e a szellemi képességeket.
  Felfedezték, hogy bizonyos tevékenységeknek jelentős kedvező hatásuk van. Más tevékenységeknek pedig semmilyen hatásuk sincs.
 Olyan megismerő tevékenységek közben végezték a vizsgálatokat, mint könyvek olvasása, kedvtelésből történő írás, keresztrejtvények megoldása, kirakós, kártya vagy egyéb játék, beleértve a hangszeren való játékot is. Tanulmányozták a fizikai aktivitással járó tevékenységeket is, mint a tenisz vagy a golf, úszás, kerékpározás, tánc, testmozgás céljából végzett séta és a házimunka.
 Az egyik meglepetés az volt, hogy a fizikai tevékenységek közül szinte egyik sem adott bármilyen védelmet a demenciával szemben. Szív-és érrendszeri előnyök természetesen voltak, de a kutatás hangsúlya az elmén volt. Volt egy fontos kivétel: az egyetlen fizikai aktivitás, mely védelmet nyújt a demenciával szemben a gyakori tánc:

 Olvasás - 35%
 Biciklizés és úszás - 0%
 Keresztrejtvények fejtése, legalább heti négy alkalommal - 47%
 Golfozás - 0%
 Rendszeres tánc - 76%-kal csökkentette a demencia kockázatát
 Ez volt a legnagyszerűbb eredmény a kockázatcsökkentés területén az összes tevékenység közül, beleértve a megismerési és fizikai tevékenységeket egyaránt.

 Idézve Dr. Joseph Coyle-t, a Harvard Medical School pszichiáterét, aki
 egy kísérő kommentárt írt:
 "Az agykéreg és a hippocampus, amelyek kritikusak ezeket a tevékenységeket tekintve, olyanok mint egy újraformázható műanyag, és „újrakábelezik” magukat a használattól függően"

Magából a tanulmányból idézve Dr. Katzman azt emeli ki, hogy ezek a személyek jobban ellenállnak a demencia hatásainak annak következtében, hagy nagyobb kognitív tartalékkal és az idegi szinapszisok megnövekedett összetettségével rendelkeznek. Mint ahogy például az oktatás, vagy egyes szabadidős tevékenységekben való részvétel csökkenti a demencia kockázatát a kognitív tartalék
 fejlesztése által.

 Agyunk folyamatosan „újrakábelezi” az idegpályákat, ha szükséges. Ha nem szükséges, akkor pedig nem.

Az eredeti cikket megtalálod itt!
*
Ha első lépésben a táncot túlságosan erőteljes mozgásnak érzed, kezdheted sétával. A séta jótékony hatásairól olvashatsz itt:
Sétával az egészségért
Kapcsolodó filemt találsz itt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése