2012. július 24., kedd

A csí áramoltatása és a hallhatatlanság (Keith Laidler)


…A jin taoizmus mélyen az esztétikában gyökerező hozzáállást hirdet a szexuális élet terén. A fő hangsúly ily módon a szépségre és a szeretkezés költészetére- költőiségére került, nem feledve az egészségre gyakorolt jótékony hatását és- ezzel egyetemben- a hosszú élet ebben rejlő ígéretét. Az irányzat követői hitték, hogy a szexuális szenvedély olyan, akár egy kemence, amelyben finomítható, edzhető és összpontosítható az élet energiája, amelyet csínek neveznek.
  A jin taoizmus a keleti Han-dinasztiának (i.sz. 25-220) köszönheti születését. Követői hisznek az emberi szexualitás kifejezésének jelentőségében, melyet a mentális és fizikai jólét feltételének tekintenek. A taoizmusnak ez az irányzata számos szexuális témájú kézikönyvet ihletett meg. Ilyen például a Jü Fang MI Csüe (“A jáde szoba titkos receptjei”), a Hü Fang Cse Ja (“A jáde szoba főbb útmutatásai”) és a Su Nu Csing (“A  Tisztaság Hölgyének kézikönyve”)
 Megfelelően kontrolálva, - a szexualitás alkímiája révén – a felgyülemlett csí áramlása irányítható: a nemi szervekből kiindulva a hátgerinc meridiánjai mentén egészen az agyig, a tudatosságnak egyre magasabb és magasabb fokaira emelkedve, s ennek mintegy mellékhatásaként növekedik az ember életének a várható hossza, akár egészen a halhatatlanságig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése